Ismerd meg a világot! Szocializáció

Minden új jövevény egy „majdnem üres könyv”. Rajtunk, gazdikon múlik, hogy ezeket a lapokat mivel és hogyan „írjuk” tele. Hogy mennyi mindent tapasztal meg a külvilágból, ismeri meg a zajokat, fényeket, az őt körülvevő személyeket, a mi felelősségünk.

Beszélhetünk kiskutyáról, cicáról, nyúlról, hörcsögről, tengerimalacról vagy akár teknősről, az mindenképpen közös, hogy életük akkor kiszámíthatóbb, nyugodtabb, ha megismerik a külvilágot. Persze, nem ugyanaz az ismeret mennyiség, információ kell egy terráriumban, ketrecben élő házi kedvencnek, mint egy nap mint nap az utcán is sétáló, emberekkel találkozó kutyának. Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő mértéket ebben is. Van néhány fontos szempont, amit érdemes tudni, betartani.

165869Minden új élmény a kis kedvencünknek egy feldolgozni való hatás. Ha hirtelen túl sok újdonság veszi körül, akkor már nem fogja tudni könnyen átlátni, befogadni. Próbáljunk meg figyelni rá, hogy apróbb lépésekben ismerkedjen meg az új környezettel, új személyekkel, hangokkal, stb.
Gondoljunk csak bele, hogy mikor elhozunk a kisállat kereskedésből egy hörcsögöt, fel kell dolgoznia, hogy új helyen van, mások a szagok, más hangokat hall (csörög a telefon, porszívózunk, beszélgetünk stb). A kis állat először azt sem tudja, hogy nem törünk az életére. Ha ilyenkor nyugodtan hagyjuk ismerkedni a helyével, hamar rájön, hogy biztonságban van. Lépésről-lépésre eljuthatunk oda, hogy mindent megismerhet, amire élete során szüksége van.

A fokozatosság mellett fontos az is, különösen egy kutyánál, hogy minél több féle inger, élmény érje! A kölyök kutyáknál van egy korai szocializációs időszak, amely születéstől kb. 3-3,5 hónapos korig tart. Amivel ebben az időszakban találkozik, az természetessé válik a számára.

Ezért is nagyon fontos, hogy milyen helyről, honnan származik a kiskutyánk, hiszen az anyja mellett, a tenyésztőnél tapasztaltak is beleivódnak a személyiségébe. Természetesen a negatív tapasztalatok is ugyanolyan mértékben rögzülhetnek!!

Miután hozzánk került a kiskutyánk, fontos, hogy megtapasztalja, ebben a nagyon fogékony időszakban, hogy milyen lesz a 0_0_0_0_260_347_csupload_42310243közös életünk. Ha például kocsival, busszal, villamossal szeretném utaztatni, akkor azt; ha nagy vendégjárás jellemző, akkor azt; ha gyerekek szoktak jönni, akkor azt – és így tovább. Természetesen minden esetben fontos figyelni a kutya viselkedését, és szem előtt tartani a fokozatosságot. Amikor ügyesen viselkedik, kaphat jutalmat, dicséretet.

Mi van, ha megijed valamitől? Ösztönből felvesszük, dédelgetjük, megpróbáljuk megvigasztalni, biztosítani róla, hogy biztonságban van. Sajnos ezzel nem teszünk jót! Jobbat teszünk, ha megpróbáljuk elterelni a figyelmét játékkal, jutalomfalattal. Semmiképpen ne vigyük, erőltessük oda, amitől fél, mondván „Nézd, nincs mitől félned…!” A legjobb, ha hagyjuk, hogy maga győzze le a félelmét, és kezdjen el ismerkedni az új dologgal. Lehet ez egy új ember, akit még nem látott (ebben az esetben kérjük Őt meg, hogy ekkor még ne akarja megsimogatni a kiskutyát, sőt, ne is beszéljen hozzá… );  lehet egy doboz, egy kuka,egy másik állat, stb. Lényeg, hogy a saját tempójában, ahogyan fel tudja dolgozni az őt érő ingereket, úgy ismerkedjen az újdonságokkal.

A szocializáció fontos eleme, hogy velünk gazdikkal hogyan viselkedjen a kiskutyánk. Nagyon aranyos, ahogy morogva tépi a kezünket játékból, de a játék stílusát, erejét is érdemes még a korai szocializációs időszakban (~3 hónapos korig) a nekünk tetsző formára alakítani. Fontos, hogy rengeteget játsszunk a kutyánkkal, de csak úgy, hogy az nekünk is kellemes legyen. Ha nagyon harap, karmol, nyugodtan rászólhatunk, leállíthatjuk a játékot. Ha nem érti, hogy nem szeretnénk így játszani, hagyjuk ott, kifejezve, hogy így nem lesz játék.

Fontos, hogy megtanuljon a kutyánk játszani, beszélgetni a többi kutyával. Minden kutya kommunikációs készlete kicsit más, ezért az az ideális, ha minél több kutyával van lehetősége megismerkedni. Ha kölyök korban sokat járunk kutyás társaságba, akkor jó 1385294_379050575560608_1344581592_neséllyel felnőtt korában sem lesz kutyánk agresszív a többi kutyával és nem fog félni a fajtársaitól.

Szoktatnunk kell a kiskutyánkat pl. az állatorvosi rendelőhöz, a vizsgálatokhoz is. Javasolni szoktuk, hogy jöjjenek el a rendelőbe, körülnézni, ismerkedni úgy, hogy a kiskutyát némi simogatáson kívül semmi nem éri. Tapasztalja meg, hogy az állatorvosi rendelő egy számára természetes közeg.

Ennek az időszaknak a lehető legteljesebb kihasználására tartjuk hétvégenként Rendelő Intézetünkben a Kölyök Klubot. Az általunk oltott, parazita mentesített kiskutyák védett, biztonságos környezetben ismerkedhetnek a környezettel, tapasztalhatják meg a rendelői légkört,  játszhatnak egymással, taníthatjászocializáció - kutya jav-cropk egymást… – miközben gazdáik elkezdenek „kutyául” tanulni. A most már kb. 10 éves tapasztalatunk az, hogy ez az „indítás” egy sokkal szocializáltabb, a környezeti ingerekre nyugodtan és megfelelően reagáló, jól nevelt, tanulásra „éhes” kiskutyát eredményez, ahol a Gazdi sok falkavezéri tapasztalatot kap, és valóban jól tud kutyája nyelvén „szólni”. Mindenki jól jár: a kölyök kiegyensúlyozott, a Gazdi boldog és büszke, mi pedig sokkal nyugodtabbak vagyunk a későbbi rendelői látogatások során J