Kölyök oltási program

A kölyök kutyánk, cicánk első életévében alapozhatjuk meg a későbbi stabil védettséget a fertőző betegségekkel szemben.

Az oltási programnak alapvetően két célja van.
Az egyik a veszettség elleni védőoltás, mely véd az emberre is veszélyes veszettség vírussal szemben. A vírus nyállal terjed, komoly idegrendszeri tüneteket, majd halált okoz. Az emberre nézve is halálos betegség. Hála a szigorú állategészségügyi igazgatási szabályoknak és a következetes vakcinázásnak, manapság kutyákban már csak külföldön fordul elő, idehaza csak a rókák között található 1-2 megbetegedés. Ezt megelőzendő, a vadon élő ragadozó állatokat is alkalmanként vakcinázzák, szájon át felvehető, eleségbe rejtett vakcinákkal.

3226Házi kedvencünket, kutyánkat, macskánkat, vadászgörényünket érdemes oltani veszettség ellen. A kutyák számára az évenkénti oltás kötelező! Ez a szigorú állat egészségügyi szabályozás segített bennünket ahhoz, hogy ezt a félelmetes betegséget az 1900-as évek elején már kordában tudtuk tartani hazánkban, és ezt a szabályozást vették át tőlünk a világ minden pontján Európától Amerikáig, hogy biztonságosabb helyzetet teremthessenek országaikban.

 

Az oltások másik nagy csoportja, melyek védenek az adott fajra specifikusan veszélyes betegségek ellen.

Kutyáknál nagyon jó és hosszú hatású védettséget lehet elérni a parvovírusos bélgyulladás, a szopornyica, a fertőző májgyulladás ellen, ha betartjuk a megfelelő oltási időpontokat. Valamivel rövidebb védettséget biztosíthatunk a leptospirák, lyme borrelliosis, kennelköhögés nevű betegség kórokozói ellen.
A kullancsok által terjesztett Lyme-kór, ill. Babesiosis elleni védekezésben is lehetőség van a vakcinás megelőzésre – ezek korlátait azonban figyelembe kell vennünk.

 

JAVASOLT OLTÁSI PROGRAM kölyök kutyák részére

Életkor Oltás
~ 6. hét Parvovírusos bélgyulladás és szopornyica elleni védőoltás
~ 8. hét Kombinált védőoltás( parvovírusos bélgyulladás,
szopornyica,
fertőző májgyulladás,  leptospirák)
~ 10. hét Kennel köhögés elleni védőoltás
(orrba csöppentős vakcina)
~ 12. hét Veszettség elleni védőoltás
MIKROCHIP BEÜLTETÉS
~ 14. hét Lymkór elleni védőoltás
~ 16. hét Kombinált védőoltás
~ 18. hét Lymkór elleni védőoltás
20 – 40. hét Veszettség elleni védőoltás
Felnőtt korban, ezekből a védőoltásokból, évente 1-1 javasolt.
A belső- és külső élősködők elleni kezelésnek folyamatosnak kell lennie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Macskáknál a különféle macskanátha vírusok, a panleucopenia vírus, a chlamydiák, a FeLV, a FIV, a FIP elleni védőoltások cicakhatékonysága már régóta köztudott. Náluk is az ismételt vakcinázás a javasolt az első életévben, hiszen a megfelelő védőhatást az ismételt oltás adja meg. Az oltás típusát az határozza meg, hogy cicánk csak lakásban fogja-e leélni az életét, vagy lehetősége lesz csavargásra is

Az intenzív oltási programok után, a második évtől kezdve, évente 1-1 emlékeztető oltásra van szükség, hogy a folyamatos védettség biztosított legyen.

Az oltások mellett a külső és belső élősködők elleni kezelés, ahogy már korábban részletesen szó volt róla, havonta javasolt, hiszen a cipőnkön mi vihetünk be féreg petéket a lakásba!