Sok dolog, amit a szívféregről tudni kell!

Manapság a jól tájékozott kutyások fókusza egyre inkább a szívférgesség felé fordul!
Ez a parazita, mely korábban csak tőlünk délre, a mediterrán területeken volt megtalálható, most már nálunk is megtalálta az életföltételeit. A fertőzött állatnál komoly egészségkárosodást, súlyos fertőzés esetén halált okozhat! Ezért is fontos tudnunk, hogy hogyan előzhető meg, hogyan mutatható ki, hogyan kezelhető a fertőzés és mikre figyeljünk, hogy kutyánk vagy cicánk egészségét megőrizhessük!

A szívféreg vagy a bőrféreg szaporodó alakjait, a MIKROFILÁRIÁKAT a szúnyogok, csípés által juttatják egyik állatból a 190443másikba. A vérből kiszívott szívféreg lárvák 14 foknál melegebb környezeti hőmérsékleten kétszer vedlenek a szúnyogban (2-3 hét alatt), majd ezután egy következő vérszívás útján jutnak be az új gazdaállat szervezetébe. Ezek az L3-as lárvák többször vedlenek, miközben vándorolnak az új gazdaállatban és így jutnak el például az agyba, tüdőbe, hashártyába, szembe és szívféreg esetén természetesen a szívbe és a tüdőartériákba, ahol azután a kifejlett férgek szaporodni kezdenek.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy kutyánk fertőzött, tehát a vérében mikrofiláriát találtak, fontos tudni, hogy bőr-, vagy szívféreg lárvákról van-e szó, ugyanis a kezelési protokoll a két esetben eltérő. Ennek eldöntésére megbízható gyorstesztek és akár PCR vizsgálat áll a rendelkezésünkre.

A szívféreg esetében lehetőségünk van mind a lárva alakokat, mind – megfelelő óvintézkedések mellett – a kifejlett férgeket is eltüntetni az állat szervezetéből.

Megelőzés és kezelés:

Mivel a felnőtt férget kifejlődésének ideje 6-8 hónap a szúnyogcsípést követően, külön kell bontanunk a megelőzési és kezelési lehetőségeket a fiatal kutyáknál és a felnőtteknél.

Egy negatív kölyök kutyát negatívan lehet tartani (tehát megőrizni a fertőzés mentességét) egész életében, kölyökha márciustól – novemberig folyamatos kezelést kap részben a szúnyogok, részben a mikrofiláriák (szív- és bőrféreg lárvák) ellen. A hatékony megelőzésre és a kezelésre két féle spot on (csepegtetős szer) és egy tablettás készítmény áll rendelkezésünkre, amely állatorvosi rendelőkben beszerezhető.

Felnőtt állatok:

Mielőtt elkezdjük használni a különböző készítményeket, fontos tudnunk, hogy kutyánk, macskánk fertőzött-e, és ha igen, milyen mennyiségben van mikrofilária a vérében. Erre azért van szükség, mert a nem megfelelő készítmény használata vagy a helytelen adagolás hozzájárul a gyógyszerrezisztens microfiláriák kialakulásához vagy akár a gazdaállat életét veszélyezteti! Ezért is fontos, hogy állatorvosi javaslatra kezdjük el a kezelést a megfelelő vizsgálatok után!

Szűrővizsgálatok:

A szív- és bőrféreg fertőzöttségnek kimutatása tehát elengedhetetlen, melynek menete a következő:

Vért veszünk a kutyából, macskából, melyet mikroszkóp alatt megvizsgálunk. Így láthatjuk, hogy vannak-e benne mikrofiláriák. A m155510ikroszkópos vizsgálat alapján, átlagos körülmények között, az nem állapítható meg, hogy a látott mikrofilária a bőr- vagy a szívféreg fejlődési alakja-e. Ezért a vett vérből gyorsteszt segítségével a helyszínen azt is megnézzük, hogy van-e a kutyánk, cicánk szervezetében kifejlett nőstény szívféreg. A két vizsgálat az állat fertőzöttségét kb 70-80 %-os biztonsággal mutatja meg. Célzott laborvizsgálatokkal (PCR vizsgálat, szakértő parazitológus vizsgálata) a beazonosítás (bőrféreg, szívféreg) és a diagnosztika ennél nagyobb pontossággal is megtörténhet.

Szívféreg gyanú esetén – a fizikális vizsgálat mellett – a mellkas Rtg és a szív UH vizsgálata segít a betegség előrehaladottságának megítélésében.

Kezelés:

Amennyiben a vizsgálatok alapján az állatunk fertőzött, nagyon körültekintően kell eljárnunk.
Először a microfiláriák elpusztítását kell megkezdenünk, majd ezután jön a kifejlett szívférgek elleni harc.
A felnőtt férgek elölése az állat szervezetében nagyon komoly megterhelést jelent! Amennyiben az elhalt férgek tömegesen kivágódnak a szívből, ill. a nagy tüdőartériákból a tüdő állományába, ott embóliát okoznak, ami akár halálos is lehet. Csak szigorú szabályok betartásával, komoly állatorvosi felügyelet alatt, szigorú mozgáskorlátozás mellett kezdhető el egy ilyen kezelés!

Negatív állatok: 151838

Amennyiben állatunk, a szűrővizsgálatok alapján az adott pillanatban negatív, akkor egy picit fellélegezhetünk, de tudnunk kell, hogy további védelemre és rendszeres ellenőrzésre van szüksége.

A szűrővizsgálatot fél évenként kell megismételni, hiszen minimum ennyi idő kell a szúnyogcsípés után a kifejlett féreg kialakulásához. Jelen tudásunk szerint, amennyiben ezeket a szűréseket betartjuk és közben negatívan tartjuk az állatot, a negatív státusz, vagyis a fertőzés mentesség, meg is marad. Ennek legfontosabb feltétele, hogy a megfelelő szereket, a megfelelő időközönként és a megfelelő dózisban adagoljuk.

Összességében elmondhatjuk, hogy ez a komoly veszélyforrás, ami a szúnyogok közvetítésével terjed – megelőzhető. Nekünk a szúnyogriasztásról és a megfelelő lárvairtó kezelésről kombináltan kell gondoskodnunk. Ezen megelőzési vagy kezelési protokoll összeállításában föltétlen kérjük ki állatorvosunk tanácsát, hiszen figyelembe kell venni számos tényezőt a szerek kiválasztásánál és az adagolás meghatározásánál is!