Bőr, szőr, allergia


Nincs is szebb, egy fényes szőrű, ápolt megjelenésű kutyánál, cicánál, mikor sugároznak az egészségtől.

Mitől lesz csillogó a szőre? Mit tegyek, ha hullik a bundája, fakó, fénytelen? Lehet, hogy allergia? Netán bőrgyulladás? Vagy csak vedlik?

150906  A szőr az egészség egyik tükre. Az állatok (és az ember) kültakarója visszajelzi egészségi állapotát. A helytelen táplálkozás, a stressz, a környezeti hatások nyomai ott maradnak szervezetünk „felszínén”.

Fontos látnunk, értenünk, hogy bizonyos jelek mire utalnak, hogy változtatni, kezelni legyen lehetőségünk.

A szőr ápolása, tisztán és egészségesen tartása nem csupán esztétikai kérdés, hanem kedvencünk egészségének és nem utolsó sorban komfortjának megőrzésében is fontos. Ezzel viszont a családunk egészségét is védjük!
Ápolást, tisztítást igényel sok fajta esetében pl. a fül, a mancsok, a szem környéke is. Nem mindegy azonban, hogy mindezt hogyan és milyen eszközökkel és milyen rendszerességgel végezzük.

Az allergiás bőrelváltozásoknak számtalan oka lehet. Megjelenhet kontakt (közvetlen érintkezés alapján kialakuló) allergiás reakció, lehet a táplálkozás eredménye, belélegzett allergén okozta elváltozás…  Kezelésük akkor hatékony, ha tudjuk a kiváltó okokat.

Ezeket a témákat boncolgatjuk júniusban.