Védőoltások


Mikor kell beoltani? Hány oltás jár évente? Mitől védenek meg a védőoltások?

Hála a több évtizedes következetes munkának, a széles körben elterjesztett oltási programoknak manapság már egyre kevesebb _59372001_cassiemainjárvány üti fel a fejét a nagyvárosokban! A védőoltással kezelt állatok száma a tudatos és gondos gazdáknak köszönhetően egyre nő. Sokféle nézőpontot lehet azonban hallani, hogy milyen betegségek ellen, mikor és mennyi védőoltásra van szüksége kedvencünknek.

Kötelezően előírt vakcina kizárólag a veszettség vírusa ellen van, hiszen ez a betegség az, ami az embert is megbetegíti ezzel a halálos kórral.

Sok más fertőző betegségtől is megóvhatjuk azonban kutyánkat, macskánkat, nyulunkat…, ha az adott fajnak összeállított oltási program szerint, rendszeresen megkapja a számára szükséges  védőoltásokat.

Kutyáknál pl. a parvovirusos bélgyulladás, a szopornyica, a fertőző májgyulladás, a leptospirózisok, a parainfluenza elleni komponensek alkotják a kombinált védőoltást, amely mellé választhatunk még más betegségek ellen védelmet nyújtó vakcinákat is.

Macskáknál a panleucopenia vírus, a macskanátha vírusok, a chlamydiák, a FeLV, a FIV, a FIP elleni védőoltások hatékonysága már régóta köztudott.

A nyulaknál a myxomatozis (szúnyogok által terjesztett megbetegedés); ill. a nyulak vérzéses betegsége az, amelyet védőoltással és bizonyos megelőző óvintézkedésekkel el lehet kerülni.

Az oltási programokról, lehetőségekről számolunk be részletesen a májusi bejegyzésekben.